Dušan Mandić protiv Italijana u Tokiju (©AFP)
Dušan Mandić protiv Italijana u Tokiju (©AFP)

Nezapamćeno interesovanje vlada za meč Srbije u Šapcu, Italijani stižu u okrnjenom sastavu

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.01.22. | 12:11

Ni Dejan Savić, ni Alesandro Kampanja neće moći da računaju na sve asove za utakmicu prvog kola Svetske lige

Srbija je na novom početku posle pečatiranja apsolutne dominacije na Olimpijskim igrama u Tokiju i oproštaja šestorice veličanstvenih – Filipa Filipovića, Duška Pijetloivića, Andrije Prlainovića, Milana Aleksića, Stefana Mittrovića i Gojka Pijetlovića. A, u pohod na nove medalje kreće iz Šapca.

Delfini će prvi takmičarski meč od potvrde statusa olimpijskog šampiona odigrati u utorak sa počletkom u 19.00, a rival vaterpolistima Srbije biće selekcija Italije. Za meč u Šapcu vlada nezapamćeno interesovanje, tribine su male, mesta nema dovoljno, pa su organizatori odlučili da na gradskom bazenu postave montažne tribine.

Izabrane vesti

To dovoljno govori kakvu podršku će imati sutra reprezentacija Srbije protiv Azura na startu Svetske lige.

Iako su montirane dodatne tribine iza golova, karte će svakog časa planuti. Gradski bazen u Šapcu otvorila je reprezentacija Srbije trijumfom nad Rusijom (12:11) pred oko 1.500 gledalaca, a za taj meč takođe su “aktivirane” tribine iza golova. Iskorišćen je svaki metar prostora. Poslednji put gradski bazen u Šapcu bio je dupke pun u finalu prvenstva Srbije, kada su vaterpolisti Šapca u infarkt završnici dobili Crvenu zvezdu u majstorici i prvi pšut u istoriji osvojili šampionsku titulu. Ujedno i duplu krunu.

Obe reprezentacije će u toku dana doputovati u grad na Savi, a ni Dejan Savić, ni Alesandro Kampanja za meč prvog kola Svetske lige – takmičenja u kojem su Delfini podizali trofej čak 12 puta, a 10 od osamostaljenja – neće moći da računaju na sve asove.

Strahinja Rašović protiv Italijana u Tokiju (©Reuters)Strahinja Rašović protiv Italijana u Tokiju (©Reuters)

Na prvobitnom spisku selektora Kampanje našlo se 15 imena, ali su u poslednji čas otpali Vinčenco Dolče (Breša) i Andrea Mladošič (Trst). Virus korona napravio je haos u Italiji, pa je Alesandro Kampanja ostao bez nekoliko nosilaca. Iz Ortiđe nikoga nije mogao da pozove, dok će mu se iz Breše samo Edoardo di Soma staviti na raspolaganje.

Na konačnom spisku Alesandra Kampanje našli su se: Edoardo di Soma (Breša), Frančesko di Fulvio, Nikolas Prešuti, Marko del Lungo, Đakomo Kanela (Pro Reko), Masimo di Martire (Posilipo), Luka Damonte (Ferencvaroš), Mateo Joki Grata, Andrea Fondeli, Andrea Pačalijev (Savona), Frančesko de Mikelis (Roma), Mario del Baso, Luka Marcijale (Telimar Palermo).

Ima zdravstvenih problema Italija, ali ima ih i Srbija. Za prijateljski meč sa Hrvatima početkom januara – Delfini i Barakude remizirali na Dorćolu – Dejan Savić imao je najjači tim. Ali, za meč sa Azurima to neće biti slučaj. Nikola Jakšić zbog zdravstvenih problema propustio je duel sa Barselonetom u Ligi šampiona, nema ga ni za reprezentativno okupljanje, kao ni Nikole Dedovića, Gavrila Subotića i Nebojše Toholja. U odnosu na prvi spisak i meč sa Hrvatskom, za tim ne konkuriše ni Lazar Dobožanov. Umesto golmana kragujevačkog Radničkog na spisak je uskočio talentovani čuvar mreže Crvene zvezde i MVP Svetskog prvenstva za juniore – Vladimir Mišović.

Sava Ranđelović protiv Italijana u Tokiju (©Reuters)Sava Ranđelović protiv Italijana u Tokiju (©Reuters)

Dejan Savić je za meč sa Azurima uputio pozivnice na 16 adresa: Branislav Mitrović, Sava Ranđelović (Vašaš), Dimitrije Rističević, Nemanja Vico (Partizan), Vladimir Mišović (Crvena zvezda), Radomir Drašović, Dušan Mandić, Strahinja Rašović, Viktor Rašović, Đorđe Vučinić, Petar Tomić (Novi Beograd), Đorđe Lazić (Breša), Ognjen Stojanović (Šabac), Marko Radulović, Nikola Lukić, Luka Pljevančić (Radnički Kragujevac).

U prošlosti je Italija umela da namuči Srbiju, naročito početkom druge decenije 21. veka, ali je na Olimpijskim igrama u Tokiju bila nemoćna. Delfini su slavili 10:6, odigrali su, verovatno, najbolji meč na turniru i otišli su u borbu za medalje. A, Italijane su poslali u razigravanje od petog do osmog mesta.

Sve je spremno za ispisivanje nove stranice rivalstva, i sudar olimpijskog i svetskog šampiona u Šapcu.


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija ItalijeSvetska liga vaterpoloDejan Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara